5 kjappe om Parkdressen og miljø

Vi i NXT er stolte av vårt samarbeid med Parkdressen, et nytenkende selskap som gjennom sin delingsmodell fokuserer på abbonement, bærekraft og sirkulærøkonomi. Vi heier ekstra på selskaper som Parkdressen, som ønsker å gjøre det lettere å ta bærekraftige valg for oss forbrukere. Det har derfor vært en glede å hjelpe de med en rekke markedsoppgaver. Vi tok en prat med gründer og daglig leder Henrik Hojem der vi fikk vite mer om deres brennende engasjement, Parkdressens opprinnelse og deres beste tips innen sirkulærøkonomi – og hvordan små grep kan utgjøre store forskjeller.

1. Hvorfor skal vi leie?

Små kursendringer i hverdagen kan gjøre store utslag på miljøet, og dersom vi ønsker at våre barn, og deres barn igjen skal få de samme mulighetene som vi selv har hatt, er vi nødt til å gjøre noe med måten vi (for)bruker ressurser fra kloden vår. Det sies ofte at det ikke finnes en Planet B, men jordkloden kommer nok til å klare seg helt fint. Det er nok verre med oss mennesker som i dag gjør vi jordkloden mindre og mindre beboelig for oss selv. Vi kan derfor enten satse hardt på at Elon Musk etablerer en ny sivilisasjon til oss på Mars, eller så kan hver og en av oss gjøre en ganske liten kursendring i hverdagen. Ved å leie gjør man en grønn kursendring mot det bedre, i form av høyere kvalitet, lavere priser og mindre låst kapital liggende i boden.

2. Hvorfor er dette positivt for barna?

Vi mener at ved å skape et forhold til leie av klær i tidlig alder, vil barnas kjøps- og forbruksvaner forme og forbedre seg. Når det gjelder konkret parkdresser, så vet vi at 94% av foreldre kjøper parkdresser i enten litt for store eller altfor store størrelser, slik at barna kan «vokse inn» i dressen sin. Paradokset er at de er i barnehagen for å lære å gå, løpe og hoppe, noe som ikke blir enklere i en altfor stor parkdress. I tillegg er ikke de små kroppene deres laget for å varme opp disse store parkdressene, så da ender det ofte opp med at de fort blir kalde. Når foreldrene velger å leie parkdress, vil de kunne velge den størrelse som passer godt fra første dag, og enkelt bytte den inn til en større størrelse så fort den er for liten. På denne måten vil barnet alltid kunne leke fritt, og å holde jevn temperatur i et plagg som faktisk passer.

3. Hvilken verdi har dette for miljøet?

Sirkulærøkonomi forlenger levetid på produkter, og dersom vi forlenger levetiden til ett plagg med ni måneder, sparer vi 20-30% av plaggets klimafotavtrykk innen kategoriene vann, avfall og CO2. Ettersom eksisterende produkter er designet og produsert for en lineær økonomi, så er det vanskelig å forlenge levetiden på de plaggene i særlig stor grad. Disse plaggene er laget for kjøp, bruk og kast. Vi i Parkdressen har designet og produsert dressen for lengre levetid, minimum 4 sesonger. Vår parkdress er også enklere å reparere, og siden vi hele tiden mottar plagget tilbake, så har vi kontroll på ressursene lagt inn i produktet – dermed kan vi resirkulere den etter endt livsløp.

4. Hvordan oppstod Parkdressen?

Parkdressen er en leiemodell basert på innovasjon og bærekraft, og er et resultat av en innovasjonsprosess som kalles for «Floke» – nærmere bestemt «Tekstilfloken». Denne prosessen er initiert av Æra Strategic Innovation der målsetningen er å benytte eksisterende kunnskap innen en spesifikk bransje. Her er målet å lage konsepter basert på at en kan drive virksomheter som er bedre for miljøet og forbrukeren – samtidig som de er profitable og økonomisk bærekraftige. Ut ifra den første versjonen av Tekstilfloken tilbake i 2015-2016, kom vi frem til at det å leie ut parkdresser kunne være et godt initiativ. Det er et lite stykke fra der vi startet til hvor vi står i dag, men jeg vil si at det var opprinnelsen til selve idéen. Etter 20 år i tekstilbransjen, valgte jeg å følge magefølelsen og bruke min erfaring til å skape et konsept som kan bidra til et mer bærekraftig (for)bruk i fremtiden. Interessant nok var besteforeldre-generasjonen vår mye flinkere enn oss til å ta vare på utstyr, produkter, klær og mat, så her er det mye å lære.

5. Parkdressens beste miljøtips

Det mest bærekraftige vi kan gjøre, er å ta godt vare på det vi har. Et annet tips er å tørre og gjøre en utregning på hva alt som ligger i boden har kostet deg opp gjennom årene. Deretter gjør man en omtrentlig utregning på hva skiene, trugene eller jaktutstyret har kostet deg per gang du har brukt dem, så vil nok mange kanskje få et litt mer bevisst forhold til alle verdiene som ligger i boden og støver ned.

NXT er stolte av vårt samarbeid med Parkdressen

NXT har bistått Parkdressen med en rekke markedsoppgaver siden 2021. Parkdressen trengte hjelp til å bygge kjennskap og kunnskap om delingsmodellen deres og de ønsket en større digital synlighet. I 2021 var derfor fokuset vårt å bygge kjennskap i B2C markedet, og i år har vi hjulpet Parkdressen med et kommunikasjonskonsept rettet mot partnere i B2B markedet. Her er en oversikt over oppgavene vi har gjort for Parkdressen siden 2021:

  • Strategi
  • B2C og B2B
  • Markedskommunikasjon
  • Markedsplanlegging
  • Kreative konsepter
  • Budskap og tekst
  • Digitale kampanjer
  • Performance Marketing
  • Testing og analyse (A/B testinger)

Kontaktpersoner

No items found.

Aktuelt

Si hei

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.